Wiadomo, że powszechny polski obiad składa się z trzech składników: 1/3 talerza zajmują pyry (tłuczone, smażone, bryzgane, etc.), koniecznie musi być mięsiwo i jakaś siekanka owocowo/warzywna, zwana powszechnie surówką. To jest w tej krainie równie naturalne, co smarowanie pizzy keczupem i innymi sosami (podobno nie praktykowane nigdzie indziej w świecie – co mnie mocno dziwi, bo to jakby pozbyć się sosów w ogóle do każdych dań!). Ziemniaki to produkt napływowy i mimo że jesteśmy potęgą kartoflaną, to używamy ich nadzwyczaj skromnie niewiele odmian. 

    Ale za to masowo i regularnie.

    A ongiś mieszkańcy tej krainy żywili się masowo kaszą. Potrawą odżywczą, zdrową i całkiem smaczną.             O ile się ją odpowiednio przyrządzi. 

    Popijali te swoje żarcie podłym piwem (jak na dzisiejsze warunki – ale wtedy takie wszędzie było) lub miodem pitnym, który powinien być naszą chlubą exportową, a jest jeno lokalną ciekawostką…

    Produkty których świat powinien nam zazdrościć i kojarzyć z Polską, odeszły na margines jak kiełbasy, wędliny i chleb, z których ongiś słynęliśmy, a stoczyły się w komercyjny, sztuczny chłam do powszechnego spożycia…

    Na szczęście w miód i kaszę nie pakuje się jeszcze tyle chemii, co w owe mięsiwa i pieczywo.

     Tyle że zbyt wielu, spożywanie tych naszych narodowych produktów nie interesuje…

     Wolą kupić francuskiego sikacza zwanego winem i zażreć to w amerykańskiej, hamburgerowej paszarni…

491 odsłon(a), 4 odsłon(a) dziś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kategorie
Użytkownicy na stronie
Aktualnie online: 1
Stronę odwiedziło
000000
Dzisiaj :
Wczoraj :
W tym miesiącu :
Obecnie online :
Twoje IP: 54.82.57.154
Kontakt
Your name
Your email
Enter your message
Enter below security code